Renunțarea la fumat cu un vape: funcționează sau nu?

Într-o lume în care fumatul este o problemă majoră de sănătate publică, căutarea unor modalități simple și eficiente de a renunța la fumat nu a fost niciodată mai importantă. Printre diversele metode disponibile, utilizarea țigărilor electronice care oferă o alternativă la țigările tradiționale a câștigat popularitate. Dar ce ar trebui să ne gândim mai exact despre acest proces? Poți să renunți la fumat cu un dispozitiv de vape? Vapatul este mai sănătos decât fumatul? Iată tot ce trebuie să știi despre el!
Renunțarea la fumat cu un vape laserostop romania

Renunțarea la fumat cu un vape : ce trebuie să știți

Cum funcționează exact o țigară electronică?

Uo țigară electronică este formată dintr-o cutie electronică cu o baterie care permite controlul funcționării acesteia, un rezervor care conține lichidul care este folosit pentru a forma vaporii inhalați și o rezistență. Acesta din urmă încălzește e-lichidul pentru a-l transforma în vapori. Acest mecanism se declanșează de fiecare dată când utilizatorul trage aer prin vârful vapei sau dacă apasă un buton.

Acest tip de dispozitiv necesită încărcare regulată pentru a rămâne funcțional. De asemenea, trebuie să reînnoiți cartușul e-lichid de fiecare dată când este gol. In functie de experienta vaperului, pot fi folosite diferite modele de tigari electronice. Persoanele care nu au fumat niciodată încep în general prin „fumat”, adică eliminând fumul înainte de a ajunge în plămâni. Fumătorii și foștii fumători preferă adesea să inhaleze acest fum așa cum o fac cu o țigară clasică.

Ce tipuri de e-lichide există pe piață?

Pentru a satisface toate tipurile de vapoare, există mai multe tipuri de e-lichide cu caracteristici specifice. Cele mai multe dintre ele sunt aromate și există o mulțime de arome diferite pe piață. Pepene galben, căpșuni, mentă, cireșe, piersici, cola, cafea, gumă de mestecat, ciocolată, amestecuri originale… există ceva pentru fiecare stil! Există însă și lichide pentru țigări electronice cu gust neutru, de folosit ca atare sau de îmbogățit cu o compoziție aromatică la alegere.

Indiferent dacă e-lichidul este aromat sau nu, îl poți lua fără sau cu nicotină. În acest din urmă caz, aveți posibilitatea de a alege între diferite doze pe care să le selectați în funcție de obișnuința dumneavoastră cu această moleculă. Printre e-lichidele cu nicotină, există produse pe bază de săruri de nicotină care oferă o absorbție mai rapidă și mai blândă pentru căile respiratorii, pentru a satisface mai imediat nevoile organismului tău.

E-lichidele cu nicotină pot fi considerate înlocuitori de nicotină?

În trecut, noțiunea de înlocuitori de nicotină se referea automat la utilizarea de plasturi, gume și tablete pentru a compensa lipsa de nicotină la renunțarea la fumat. Aceste măsuri sunt, de asemenea, rambursate parțial de Asigurările Sociale persoanelor care întreprind un proces de renunțare la fumat însoțite de un profesionist din domeniul sănătății.

Astăzi, apariția e-lichidelor bogate în nicotină a extins familia înlocuitorilor de nicotină. Acestea oferă fumătorilor și foștilor fumători o alternativă pentru a-și satisface nevoile de nicotină fără a relua sau crește consumul de tutun. Deși permit, într-o anumită măsură, să controlezi cantitatea din această moleculă pe care o absorbi zilnic, aceste e-lichide nu sunt însă acoperite de asigurările de sănătate în procesul de renunțare la fumat.

În plus, rețineți că dacă doriți să utilizați acest tip de produs pentru a vă reduce consumul de țigări sau pentru a-l opri complet, este de preferat să faceți acest lucru sub supraveghere medicală, din cauza diferiților factori de risc și siguranță asociați.

Vapingul și retragerea merg bine împreună?

Vaping în timpul renunțării la fumat: un reflex cu două tăișuri

Vapatul atunci când renunți la fumat poate fi o idee bună pentru a reduce treptat consumul de nicotină fără a suferi prea mult de sindromul de sevraj. Într-adevăr, țigara electronică constituie o alternativă mai puțin dăunătoare decât țigările tradiționale și oferă avantajul de a putea măsura mai precis cantitatea de nicotină consumată.

Pe de altă parte, prezintă și riscuri potențiale pentru sănătate și poate menține dependența prin păstrarea obiceiului de a fumat, chiar dacă nu este tutun strict vorbind. Prin urmare, este esențial să cântăriți cu atenție avantajele și dezavantajele vapingului înainte de a începe și să preferați o abordare globală și supravegheată profesional pentru renunțarea la fumat.

Pot fi combinate țigările electronice și medicamentele sau înlocuitorii de nicotină?

Dacă doriți să consumați un e-lichid care nu conține nicotină sau substanță activă, cum ar fi CBD, de exemplu, nu există nicio contraindicație specială pentru vaping împreună cu tratamentul de sevraj. Dacă tolerați bine să folosiți țigara electronică, sunteți liber să faceți ce doriți.

Pe de altă parte, dacă optezi pentru un e-lichid cu nicotină, există riscul de supradozaj cu nicotină dacă folosești înlocuitori în același timp. Prin urmare, va trebui să fiți foarte vigilenți cu privire la cantitatea totală de nicotină primită de corpul dumneavoastră, pentru a evita orice risc de efecte secundare. Doza zilnică maximă la țintă depinde de:

 • cantitatea de tutun pe care o consumai când fumai;
 • cum te simti cand reduci cantitatea de nicotina consumata;
 • tehnologia dispozitivului dvs. de vaping;
 • modul dvs. de vaping (durata inhalării, numărul de pufături pe minut etc.).

Pentru a calcula doza corectă de nicotină, este recomandat să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru a efectua testul Fagerström și a obține sfaturi personalizate, pentru a stabili un plan de sevraj adaptat situației dumneavoastră.

Dar alte metode de renunțare la fumat?

În ceea ce privește metodele de renunțare la fumat fără substanțe chimice, nu există contraindicații speciale pentru vaping. Puteți, de exemplu, să vaporizați în timp ce urmați ședințe de hipnoterapie, acupunctură, terapie cognitivă și comportamentală (CBT), dar dacă utilizați metoda laserOstop veți renunța la fumatul țigărilor electronice după ședință.

Criteriile de alegere a țigărilor electronice și a lichidelor electronice la renunțarea la fumat

Atunci când alegeți un dispozitiv de vaping și un e-lichid atunci când vă lăsați de fumat, se recomandă să acordați o atenție deosebită următoarelor puncte:

 • Tipul aparatului de vapoat: alege un model adaptat experienței tale de vaping, indiferent dacă ești începător sau experimentat, la începutul înțărcării sau ai fost înțărcat de câteva zile/săptămâni.
 • Concentrația de nicotină: selectați un e-lichid cu un nivel de nicotină adaptat dependenței dvs. actuale pentru a facilita retragerea. În Europa, doza maximă este de 20 mg/ml.
 • Calitatea produsului ales: alegeți vape și e-lichide de bună calitate și aprobate pentru a garanta siguranța utilizării și inofensivă pentru sănătatea dumneavoastră.
 • Savoarea e-lichidului: apelează la o aromă plăcută pentru a face experiența de vaporizare mai plăcută. Atentie, insa, pentru ca cu cat vi se pare mai placut gustul, cu atat riscati sa va mariti consumul. Încercați să găsiți un mediu fericit!

Limitele vapingului: aveți grijă să nu înlocuiți un obicei prost cu altul!

Sunt țigările electronice mai puțin dăunătoare decât tutunul?

În general, se consideră că țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare decât tutunul tradițional, iar fumul acestuia este bogat în sute de substanțe periculoase pentru sănătate. Într-un proces de renunțare la fumat, o persoană motivată își poate găsi confort în folosirea acestuia prin menținerea gestului și a plăcerii asociate tutunului, reducându-și treptat consumul de nicotină.

Cu toate acestea, țigările electronice nu sunt lipsite de riscuri. Poate provoca în special reacții nedorite, cum ar fi iritația gâtului, greață sau amețeli și nu se cunosc informații despre consumul pe termen lung. În plus, nu toți producătorii de vape și e-lichide sunt neapărat de încredere. Există multe produse pe piață a căror calitate și compoziție nu sunt garantate și sunt potențial dăunătoare organismului.

Pe scurt, deși țigările electronice pot fi benefice pentru persoanele care doresc să renunțe la fumat, acestea trebuie utilizate cu prudență și cu cunoștințele potențialelor efecte adverse și limitări. În acest punct, trebuie utilizat cu aceeași vigilență ca orice alt substitut de nicotină sau medicamente pentru renunțarea la fumat care utilizează și substanțe chimice.

Costul financiar: o chestiune de bani și motivație

Dacă țigara electronică prezintă un anumit interes pentru procesul de renunțare la tutun, achiziționarea și utilizarea ei au totuși un cost. Totuși, după sănătate, una dintre principalele motivații ale unui fumător care încearcă să renunțe la fumat este câștigul financiar oferit de renunțarea la fumat. Prin urmare, trebuie să fii conștient de faptul că, cu cât vapozi mai mult, cu atât mai mult va apărea acest beneficiu.

Pe lângă costul inițial al achiziției unei țigări electronice care poate fi mare, este necesar să se planifice și înlocuirea regulată a rezistenței care se uzează în timp. În același timp, așa cum obișnuiați să cumpărați țigări, va trebui să vă reumpleți în mod regulat cartușele de e-lichid. În funcție de nivelul de consum, această cheltuială poate fi relativ costisitoare.

Durata de utilizare a vaporizatorului: când să faci fără el?

Durata utilizării unei țigări electronice pentru renunțarea la fumat variază în funcție de individ și de călătoria sa de renunțare la fumat. Nu există o regulă strictă și rapidă cu privire la cât timp ar trebui să folosiți o țigară electronică, dar ca și în orice lucru în viață, prea mult este rău. Cu cât poți scăpa mai repede de el, cu atât mai bine.

Ideal dacă doriți să utilizați țigara electronică pentru a renunța la fumat este să o considerați ca un instrument de tranziție pe termen scurt, care vă permite să reduceți dependența de nicotină prin reducerea treptată a concentrației de e-lichide consumate. Un obiectiv realist ar fi să urmărești retragerea completă a nicotinei (fie că folosești tutun, înlocuitori sau e-lichid) în 3 până la 4 luni. Prelungirea vapingului dincolo de această perioadă ar consta în înlocuirea dependenței tale din trecut cu o nouă formă de dependență.

Metode de renunțare la fumat fără înlocuitori care funcționează

Metode tradiționale

Pe lângă luarea de înlocuitori clasici de nicotină și medicamente pe bază de prescripție medicală, cum ar fi bupropionul (Zyban®) sau vareniclina (Champix®), metodele tradiționale de sevraj rămân mai mult sau mai puțin eficiente, inclusiv:
 • consultații ulterioare cu un specialist în tutun;
 • terapii de susținere: CBT, grupuri de discuții etc. ;
 • acupunctura;
 • hipnoterapie.

Metoda de oprire a fotobiomodulării laser Ostop®

Oferind rezultate convingătoare, după cum o demonstrează numeroasele recenzii ale clienților, atât imediat, cât și pe termen lung, metoda laserOstop®, bazată pe fotobiomodulare, este o tehnică modernă și inovatoare folosită pentru renunțarea la fumat. Aceasta implică aplicarea unor fascicule de lumină de intensitate scăzută în anumite puncte ale urechii pentru a stimula eliberarea de endorfine. Acești neurotransmițători oferă o senzație de bine, ajutând la reducerea poftei de nicotină și la atenuarea simptomelor fizice ale renunțării la fumat.

Această metodă are câteva avantaje pentru a vă ajuta să renunțați la fumat:

Este neinvaziv, nedureros și nu are efecte secundare.
Funcționează într-o singură sesiune de o oră.
Este potrivit pentru toate profilurile de fumători, chiar dacă renunțarea a eșuat în trecut.

Cu laserOstop®, o singură ședință este suficientă pentru a rămâne permanent abstinent, cu garanția îngrijirii gratuite în cazul unei recidive în decurs de 12 luni de la tratamentul inițial. Metoda noastră se încadrează fără nicio dificultate într-un plan definitiv de renunțare la fumat și este la fel de eficientă în a vă ajuta să renunțați la țigările electronice, chiar dacă sunteți un vaper obișnuit.

Dar la laserOstop credem sincer că nu se poate renunța la fumat cu un vape și că este mai bine să nu te apuci de vapoat pentru a te lasa de fumat, din cauza unui risc semnificativ de dependență și te invităm, în schimb, să faci o programare, într-unul dintre centrele noastre anti-fumat pentru renunțarea cu succes la fumat astăzi!

Nu mai fumați acum! ​

Fă o programare online la cel mai apropiat centru laser anti tutun laserOstop!

Distribuie acest articol