De ce fumatul înainte sau după o intervenție chirurgicală este o idee proastă?

Fumatul este cunoscut de mult timp pentru efectele sale nocive asupra organismului și sănătății în general. Cu toate acestea, există încă puține persoane care realizează impactul negativ pe care fumatul îl poate avea atunci când este necesară o intervenție chirurgicală. Cauzând riscuri crescute de complicații, întârzieri în vindecare și alte probleme de sănătate, uneori grave, fumatul este în general dușmanul chirurgului... și al pacientului său! Iată de ce fumatul înainte sau după o operație este o idee proastă.
Fumatul după operație, fumatul înainte de operație, LaserOstop, renunțare la tutun, laser

Efectele nocive ale fumatului în cazul intervențiilor chirurgicale

Riscuri mai mari pentru fumători

Fumatul cronologic, cu atât mai mult dacă ultima țigară a fost fumată recent, crește riscul de complicații la fumătorii care suferă o intervenție chirurgicală. Și acest lucru este valabil fie în timpul, fie după intervenție. De fapt, tutunul afectează răspunsul inflamator normal al corpului, care ar trebui să favorizeze vindecarea, cicatrizarea și prevenirea infecțiilor. Printre problemele întâlnite cel mai frecvent la fumătorii care sunt operați se numără:

  • tulburări de coagulare: sângerări mai mari, probabilitate crescută de hemoragii sau, dimpotrivă, risc mai mare de tromboză sau embolie;
  • șanse mai mari de a dezvolta o infecție postoperatorie;
  • dificultăți în cicatrizarea rănilor chirurgicale.

Rezultatul: se constată o rată mai mare de readmisie la spital în cazul fumătorilor decât în populația nefumătoare.

Întârzierea cicatrizării rănilor

Numeroasele substanțe toxice din fumul de țigară au un impact direct asupra circulației sanguine. Țesuturile beneficiază astfel de un aport mai scăzut de oxigen decât ar trebui să primească, ceea ce duce la o întârziere în cicatrizarea inciziilor efectuate în timpul intervenției chirurgicale. În paralel, tutunul afectează regenerarea celulară a țesuturilor cutanate. Acesta influențează în special producția de colagen, o proteină esențială pentru repararea țesuturilor, deoarece le conferă o rezistență bună.

Risc crescut de infecții postoperatorii

Studiile arată că fumatul are un efect nociv asupra sistemului imunitar. Deja slăbit de intervenția chirurgicală în sine și eventual de cauzele care au necesitat-o, organismul devine mai vulnerabil la infecții în perioada postoperatorie. Și dacă imunitatea este deficitară, bacteriile, virușii și alte agenți patogeni au mai multă ușurință în a se înmulți și provoca tulburări. Fumătorii, care sunt mai expuși acestui risc din cauza consumului de tutun, sunt astfel mai sensibili la infecții, fie că afectează zona operatorie sau o altă zonă a corpului.

Cresterea riscului de tromboza venoasa profunda si embolie pulmonara

Indiferent de statutul fumatului al persoanei operate, o intervenție chirurgicală este întotdeauna potențial sursă de complicații tromboembolice. Adică tulburări care afectează circulația sângelui. Cu toate acestea, la fumător, circulația sanguină este puternic influențată de consumul de tutun.

În cazul fumatului, sângele circulă mai lent, ceea ce provoacă stagnarea sângelui în vene, favorabilă formării cheagurilor de sânge. Atunci când aceștia se localizează în venele profunde, pot duce la o flebită sau pot migra către plămâni, unde vor fi responsabili de o embolie pulmonară. În cele mai grave cazuri, pot provoca un infarct, dacă migrează către inimă, sau un accident vascular cerebral (AVC), dacă se localizează în creier. Trebuie să fiți deosebit de vigilenți în fața acestor fenomene grave, uneori chiar mortale.

Influența fumatului asupra sistemului respirator

În plus față de creșterea riscului de infecții după o intervenție chirurgicală, sistemul respirator este și el afectat. De fapt, în timpul unei anestezii generale, persoana este intubată pentru a fi ventilată mecanic, pentru a menține aportul de oxigen către creier și organe. Chiar dacă această tehnică este perfect controlată, ea rămâne traumatizantă pentru căile respiratorii.

Cu toate acestea, fumătorii au mai multe șanse decât nefumătorii de a prezenta complicații pulmonare. Tutunul, iritant și depunând numeroase substanțe chimice în alveolele plămânilor, afectează eficiența respirației naturale. Persoana care fumează și care urmează să fie operată prezintă, prin urmare, un risc mai mare de a dezvolta:

  • dificultăți respiratorii;
  • bronșită;
  • pneumonie postoperatorie;
  • agravarea astmului.

Renunțarea la fumat înainte de o intervenție: o decizie bună pentru sănătatea dumneavoastră

Reducerea complicațiilor chirurgicale

Renunțând la fumat înainte de operație, reduceți semnificativ riscul de a experimenta sau agravarea complicațiilor chirurgicale. Dacă vă luați măsuri destul de devreme, imunitatea, circulația sanguină și capacitatea de cicatrizare vor redeveni echivalente cu cele ale unui nefumător în ziua Z. Recuperarea dumneavoastră va fi mai bună și, desigur, mai rapidă.

Astfel, reduceți riscul de a dezvolta complicații pulmonare, cum ar fi bronșita sau o embolie. De asemenea, reduceți probabilitatea de a suferi o tromboembolie sau de a dezvolta o infecție postoperatorie care ar putea prelungi durata de spitalizare și timpul necesar pentru a vă reveni după intervenție.

Scăderea riscurilor legate de anestezie

Unele riscuri în timpul unei intervenții chirurgicale sunt legate de modul în care organismul reacționează la anestezie. Unii fumători au uneori nevoie de doze mai mari de anestezice pentru a fi adormiți. Complicațiile sunt apoi legate de aceste cantități mai mari și timpul de recuperare după intervenție este, de asemenea, mai lung. Renunțând la fumat, îmbunătățiți sensibilitatea corpului la anestezie, ceea ce evită supradozele inutile.

Reduzerea stresului legat de renunțarea la tutun

Indiferent dacă decideți să renunțați la fumat în pregătirea intervenției chirurgicale sau să vă mențineți consumul de tutun, echipa medicală care vă îngrijește vă va interzice în mod formal să fumați înainte de anestezia generală. Este, de asemenea, dezaprobat, dintr-o perspectivă generală, să faceți acest lucru în orele care preced intervenția chirurgicală. Această interdicție, adesea dificilă pentru fumător, adaugă încă o parte de stres într-o situație în care aveți deja motive să vă faceți griji. Alegând să renunțați la fumat înainte de operație, eliminați și acest disconfort.

Alte beneficii pentru sănătate

În orice caz, în afara oricărui context chirurgical, renunțarea la fumat aduce întotdeauna beneficii sănătății dumneavoastră. Acest lucru vă permite să:

  • reduceți riscul bolilor cardiovasculare;
  • îmbunătățiți circulația sanguină;
  • restaurați eficiența sistemului respirator;
  • reduceți riscul de cancer;
  • obțineți o piele frumoasă și păr sănătos;
  • redobândiți simțul gustului și al mirosului;
  • aveți o sănătate bucală mai bună (importantă și în cazul intervențiilor chirurgicale);
  • protejați persoanele din jur de efectele fumatului pasiv.

Fumatul după o intervenție chirurgicală este, de asemenea, dezaprobat!

Probabil ați înțeles deja că fumatul după o intervenție chirurgicală nu este o idee bună nici pentru vindecare și recuperare rapidă. Fie că este înainte sau după intervenție (și chiar în timpul acesteia!), tutunul are efectul de a reduce aportul de oxigen și de substanțe nutritive esențiale pentru țesuturi. În timpul perioadei postoperatorii, acest aport este vital pentru a favoriza cicatrizarea rănilor. În general, menținerea consumului de țigări în perioada postoperatorie vă expune la riscuri mai mari de:

  • dezvoltarea de infecții;
  • prezentarea de tulburări respiratorii;
  • dezvoltarea unei embolii pulmonare sau a unei flebite;
  • sângerări excesive;
  • manifestarea de anomalii în cicatrizarea rănilor chirurgicale;
  • prelungirea spitalizării peste media obișnuită.

Prin urmare, este esențial, dacă puteți, să vă abțineți de la fumat înainte și după operație. Dacă vi se pare dificil, nu ezitați să apelați la un profesionist de sănătate sau să vă bazați pe metodele consacrate de renunțare la fumat.

Realizarea unui program de renunțare la fumat înainte de a suferi o intervenție chirurgicală

Stabiliți un plan de renunțare la fumat

Dacă, înainte de o intervenție chirurgicală, doriți să renunțați la fumat:

  • Consultați-vă medicul de familie sau un specialist în dependențe pentru a evalua starea dumneavoastră de sănătate și pentru a discuta despre soluțiile disponibile pentru renunțarea la fumat.
  • Stabiliți o dată precisă pentru renunțarea la fumat, preferabil cu câteva săptămâni sau chiar luni înainte de operație, pentru a permite organismului dumneavoastră să se adapteze la noua viață fără tutun.
  • Identificați situațiile care declanșează pofta de fumat pentru a încerca să le anticipați sau să le evitați atunci când puteți.
  • Stabiliți noi rutine zilnice pentru a „rupe” vechile obiceiuri de fumător.
  • Apelează la soluții de gestionare a stresului și frustrării: exerciții fizice, meditație, relaxare, yoga.
  • Nu ezitați să cereți sprijinul familiei sau să participați la grupuri de discuții cu foști fumători.
  • Aprofundați-vă pentru a adopta un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată.
  • Odihniți-vă și adoptați obiceiuri bune de somn.

Opțiuni posibile pentru renunțarea la fumat

Pentru a renunța la fumat, aveți mai multe abordări la dispoziție:

  • utilizarea de substituți de nicotină: gumă de mestecat, plasturi, comprimate;
  • administrarea de medicamente pe bază de prescripție medicală: bupropion, vareniclină;
  • asistență din partea profesioniștilor din domeniul sănătății: medic specialist în dependențe, psiholog, farmacist, etc.;
  • terapii comportamentale, suport psihologic;
  • metode alternative: acupunctură, hipnoză, reflexologie, etc.;
  • renunțare la fumat cu laser.

Renunțarea la fumat cu laserOstop

Renunțarea la fumat cu laserOstop este o abordare non-medicamentoasă care vizează reducerea simptomelor de sevraj și a poftelor de fumat utilizând un fascicul laser blând pentru a stimula anumite puncte specifice ale corpului. LaserOstop se concentrează pe punctele reflexe situate pe pavilionul urechii și, într-o măsură mai mică, pe față și încheieturi.

În acest sens, urmează principiile acupuncturii. Această stimulare are efectul de a reduce simptomele de sevraj, acționând direct asupra dependenței fizice de nicotină. Astfel, ajută la reducerea poftelor de fumat și la ameliorarea senzațiilor de privare. Și toate acestea într-un mod complet nedureros și fără a cauza creșterea în greutate, așa cum se întâmplă uneori cu alte metode.

Renunțarea la fumat cu laserOstop se realizează de obicei într-o singură sesiune de o oră. Terapeutul aplică fasciculul laser pe punctele specifice ale corpului, conform unui protocol precis. Acesta va acționa atât asupra dorinței de a fuma, cât și asupra impulsurilor de mâncare nesănătoasă. Și în cazul unei recăderi în termen de doisprezece luni de la prima ședință, veți avea dreptul la o a doua sesiune gratuită.

Realizată în centrele specializate LaserOstop, metoda LaserOstop poate fi utilizată singură sau ca un complement la gestionarea medicală a renunțării la fumat. Extrem de eficientă, a ajutat deja zeci de mii de fumători să spună definitiv NU țigării. Programați-vă astăzi la unul dintre numeroasele centre LaserOstop pentru a renunța la fumat în vederea unei intervenții chirurgicale!

Tutunul și chirurgia, pe scurt

Dacă sunteți fumător și trebuie să suferiți o intervenție chirurgicală, țineți minte că:

  • Tutunul crește riscul de complicații potențial grave, chiar mortale, după o operație.
  • Renunțarea la fumat îmbunătățește și accelerează recuperarea în perioada postoperatorie.
  • Cicatrizarea rănilor este mai eficientă în absența consumului de tutun.
  • Aveți la dispoziție numeroase metode pentru a renunța la fumat înainte de o operație.
  • Momentul ar putea fi acum să vă alăturați comunității nefumătorilor!

Nu mai fumați acum! ​

Fă o programare online la cel mai apropiat centru laser anti tutun laserOstop!

Distribuie acest articol

Faceți o programare

Nu mai fumați acum! ​

Fă o programare online la cel mai apropiat centru laser anti tutun laserOstop!

Renunțările la fumat efectuate din 2021
+ 0
Peste 300 de centre în România și în toată Europa
+ 0
Opiniile clienților noștri confirmă eficiența noastră
+ 0

Centre noi

Articole recente