Constituenții chimici ai țigărilor și efectele nocive ale acestora
Țigara este un adevărat cocktail chimic care conține peste 4000 de substanțe diferite, dintre care unele sunt extrem de periculoase pentru organism. În timp ce multe dintre substanțele chimice din tutun sunt prezente în plantă în mod natural, altele apar doar în timpul arderii atunci când fumezi. În sfârșit, producătorii din sector nu ezită să adauge diverse molecule potențial dăunătoare. Descoperă în acest articol componentele țigărilor care pun cele mai multe probleme de sănătate.
Substanțele chimice ale țigărilor prezente în mod natural în tutun
Ca orice plantă, tutunul conține în mod natural molecule chimice care se găsesc după recoltare. Printre acestea se numără următoarele două.
Nicotină
Cea mai cunoscută componentă chimică a tutunului este, fără îndoială, nicotina. Dacă nu este deosebit de periculos pentru organism la nivel fizic, este însă responsabil de dependența de țigări. Acționând asupra creierului și asupra anumitor receptori ai sistemului nervos, ea este cea care te face dependent.
De-a lungul anilor, producătorii din industria tutunului au dezvoltat țigări cu niveluri din ce în ce mai mari de nicotină. Cu toate acestea, cu cât brandul pe care îl fumezi conține mai mult nicotină, cu atât dependența este ancorată în tine.
L'arsenic
Cunoscut pentru acțiunea sa deosebit de toxică, arsenul este o otravă faimoasă găsită, de exemplu, în otrava pentru șobolani. Daca plantele de tutun natural nu il contin, se impregneaza rapid cu el dupa expunerea la insecticidele si pesticidele folosite pentru a le proteja de atacatorii lor. Deoarece există puține mărci de tutun organic, majoritatea țigărilor pe care le fumezi îl conțin.
Componentele chimice rezultate din arderea tutunului
Când o țigară arde, acțiunea comună a căldurii și a oxigenului duce la o reacție chimică care transformă moleculele de tutun în alți compuși. Multe dintre ele sunt foarte periculoase pentru sănătate și potenţial cancerigene
Amoniac
Fumul de țigară este bogat în amoniac, o componentă chimică care se găsește în mulți detergenți și dezinfectanți. Deosebit de dăunător în sine, contribuie și la o mai mare absorbție a nicotinei de către organism și, prin urmare, crește riscul de dependență pentru fumători.
Benzen
Volatil, benzenul este o moleculă prezentă în benzină, anumite tipuri de cleiuri și multe pesticide. Eliberat în timpul arderii tutunului, pătrunde în celulele în care este capabil să modifice ADN-ul, favorizând dezvoltarea cancerelor.
O garanție națională
Centrele noastre laserOstop vă garantează asistență gratuită în toată România
Practicieni la dispoziția dumneavoastră
Vă punem la dispoziție serviciul clienți 6 zile pe săptămână
Fara contraindicatie
Metoda laserOstop este un protocol personalizat care se adaptează tuturor și fără contraindicații
Discreție și confidențialitate
Centrele noastre laserOstop sunt obligate să respecte confidențialitatea tratamentelor dumneavoastră pentru a vă proteja integritatea
Cadmiu
Cadmiul este un metal greu foarte toxic. Prezentă de obicei în bateriile vehiculelor sau în coloranți, este responsabilă de leziuni pulmonare grave. Tot el este cel care provoacă îngălbenirea dinților fumătorilor și reducerea gustului și a mirosului. Alte metale toxice precum beriliul, cromul sau bromul sunt, de asemenea, generate de arderea țigărilor.
Acid cianhidric
Numele său evocă imediat otravă. Cianurea de hidrogen este prezentă în mod normal în pesticide și materiale plastice, dar și în țigara ta zilnică. Când este inhalat, provoacă leziuni grave ale tractului respirator și crește riscul de infecție bronșică.
Formaldehidă
Formaldehida, numită în mod obișnuit formol, este foarte cancerigenă. Este responsabil în special de multe cazuri de leucemie.
Gudron
Ca principal constituent al suprafețelor drumurilor, gudronul este eliberat și în timpul arderii tutunului. Odată inhalat, se lipește de pereții alveolelor pulmonare unde lasă depozite negre care împiedică schimbul corect de oxigen și dioxid de carbon. Cancerigen, îngălbenește și dinții fumătorilor.
Monoxid de carbon
Monoxidul de carbon împiedică celulele roșii din sânge să transporte oxigen către mușchii și organele corpului uman. El este cel care provoacă sufocarea persoanelor expuse la fumul de la un incendiu sau la gazele de evacuare într-un spațiu restrâns. Această moleculă are repercusiuni grave asupra sănătății inimii, a creierului și a mușchilor fumătorului, dar și asupra fătului la gravide atunci când o inhalează.
Oxid de azot
Responsabil pentru efectul de seră, oxidul de azot generat de arderea tutunului provoacă iritarea plămânilor. El este parțial cel care împiedică respirația fumătorilor și le limitează abilitățile fizice pe termen lung.
Produse chimice adăugate de producători
Din motive de stabilitate, gust, reducerea efectelor neplăcute ale tutunului (iritarea cauzată de fum, de exemplu) sau conservare, producătorii sunt conduși să adauge substanțe chimice la țigări.
Mulți dintre acești agenți de combinare au implicații asupra sănătății. Îmbunătățind experiența fumătorului, aceștia au în primul rând dezavantajul de a întări plăcerea oferită de țigări și deci dependența. În plus, expunerea lor la căldura generată de ardere duce la formarea de noi compuși chimici, adesea nocivi pentru organism.
Opriți substanțele chimice din țigări: renunțați la fumat!
În total, aproape 50 de substanțe toxice intră în corpul tău de fiecare dată când aprinzi o țigară. Prezenți în fum, sunt inhalați și de cei din jur atunci când sunt expuși la ele. Pentru a evita riscul aparitiei unor patologii grave in urma consumului acestora, este urgent sa renunti la fumat.
Terapia LaserOstop® este o soluție ultra-eficientă pentru renunțarea la fumat, fără efecte secundare sau creștere în greutate. Eficient încă de la prima ședință, arată o rată de succes ridicată la 1 an de la tratamentul inițial, când hipnoza, acupunctura sau utilizarea înlocuitorilor de nicotină sunt eficiente doar în aproximativ 40% din cazuri. Centrele specializate laserOstop® vă întâmpină în Franța și Elveția pentru a vă sprijini în dorința de a renunța la fumat și de a pune capăt intoxicației progresive pe care le provoacă.