Femeile însărcinate care fumează: atenție la pericolul pentru bebeluș!
Nu este o informație revoluționară, fumatul are efecte nocive asupra sănătății, atât pentru persoana care fumează, cât și pentru cei din jur. În cazul unei sarcini, acest aspect devine chiar mai adevărat! Femeile însărcinate care fumează expun organismul lor la substanțele toxice din țigările lor, dar și fătul pe care îl poartă. Și chiar dacă „trag doar câte o țigară pe ici, pe colo”, fumul secundar pe care îl degajă și îl inhalează este, de asemenea, periculos pentru bebelușul nenăscut. Acest articol răspunde la întrebările obișnuite ale femeilor însărcinate care doresc să afle mai multe despre pericolele fumatului pentru copilul lor, celor care doresc să renunțe la fumat în timpul sarcinii, precum și celor care au născut și mai au întrebări în acest sens.
Pot să continui să fumez în timpul sarcinii?
Este evident că o femeie gravidă care fumează trebuie să se oprească complet din fumat în momentul în care află că poartă un copil. Dacă sunteți gravidă și dependentă de tutun, este important să discutați cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil pentru a găsi soluții.
femeie gravidă care fumează inhalează o serie de substanțe toxice.
Arderea tutunului generează formarea unui fum care conține sute de compuși toxici, inclusiv substanțe otrăvitoare cunoscute precum arsenicul, de exemplu. Acești compuși chimici pot trece prin placenta și pot afecta creșterea și dezvoltarea copilului. Prezența nicotinei, principiul activ în mare parte responsabil de dependența de tutun, este, de asemenea, periculoasă pentru făt, care poate chiar să se nască «în criză» dacă consumul de tutun a continuat până la naștere.
Care sunt efectele tutunului asupra fătului?
Expunându-l pe bebelușul nenăscut la numeroase substanțe nocive, inclusiv la dioxidul de carbon care reduce oxigenarea sa, o femeie gravidă care fumează vede creșterea riscului de complicații grave. Astfel, nu este neobișnuit ca intoxicația cu tutun să provoace un avort spontan, o sarcină ectopică sau o naștere prematură pentru o femeie gravidă care fumează, uneori mult înainte ca bebelușul să fie suficient de dezvoltat pentru a supraviețui.
În cazurile în care sarcina este dusă la termen, este, de asemenea, frecvent ca bebelușul să aibă o greutate mică la naștere, un factor favorizant pentru tulburările de sănătate în primele luni de viață. Studiile arată că bebelușii născuți de la femei care fumează în timpul sarcinii suferă mai des de malformații congenitale și de leziuni cerebrale și pulmonare.
O garanție națională
Centrele noastre laserOstop vă garantează asistență gratuită în toată România
Practicieni la dispoziția dumneavoastră
Vă punem la dispoziție serviciul clienți 6 zile pe săptămână
Fara contraindicatie
Metoda laserOstop este un protocol personalizat care se adaptează tuturor și fără contraindicații
Discreție și confidențialitate
Centrele noastre laserOstop sunt obligate să respecte confidențialitatea tratamentelor dumneavoastră pentru a vă proteja integritatea
După naștere, riscul continuă...
Intoxicația cu tutun a copilului în timpul sarcinii este, de asemenea, asociată cu un risc mai mare de dezvoltare a tulburărilor de comportament, a dificultăților în învățare și a problemelor de sănătate mentală pe termen lung. Studiile au arătat, de asemenea, că bebelușii născuți de la femei care au continuat să fumeze în timpul sarcinii sunt mai susceptibili să fie afectați de sindromul mort subit al sugarului. De asemenea, aceștia suferă mai des de astm, otite și afecțiuni pulmonare (bronșită, pneumonie, etc.).
Nu reușesc să renunț la fumat: cum să reduc efectele negative asupra bebelușului meu?
Nu este niciodată prea târziu să renunți la fumat.
Efectele dăunătoare ale fumatului asupra femeii însărcinate care fumează au repercusiuni în toate etapele sarcinii. Desigur, cu cât puteți renunța la fumat mai devreme, cu atât riscurile pentru făt sunt mai mici. Dar, dacă vă este dificil să renunțați la fumat, trebuie să știți că nu este niciodată prea târziu pentru a face acest lucru. Dacă sunteți doar în primul trimestru al sarcinii, mai aveți multe luni pentru a reuși. Cu toate acestea, trebuie să țineți cont că cu cât expunerea fătului la tutun este mai lungă, cu atât acesta poate suferi mai mult.
Scăderea numărului de țigări nu este suficientă, dar poate reduce pagubele
Cu cât o femeie însărcinată fumează mai mult, cu atât riscurile pe care le expune copilul ei sunt mai mari. Cu toate acestea, consumul mai redus de țigări poate scădea cantitatea de substanțe toxice din circulația sanguină. Prin urmare, este mai bine să fumați doar câteva țigări pe zi decât un pachet întreg. Studiile au arătat că consumul a mai puțin de 5 țigări pe zi contribuie la reducerea riscului de greutate mică la naștere, dar nu îl anulează complet.
O femeie însărcinată ar trebui să evite să inhaleze fumul secundar
Fumul de țigară este dublu periculos pentru sănătate. Fumul primar, cel inhalat direct de femeia însărcinată care fumează, conține o serie de componente toxice. Pe de altă parte, fumul secundar, cel rejetat de fumător, conține o concentrație mai mare a acestor produse chimice care nu au fost absorbite. În plus, este încărcat cu dioxid de carbon produs de plămâni în momentul expirației.
Pentru a reduce riscurile în cazul în care nu puteți să renunțați la fumat, este important să o faceți în spații bine aerisite sau în aer liber. Evitați să fumați într-o cameră închisă sau într-o mașină, de exemplu. Din cauza acestui fum secundar, chiar și actul de „crapotare”, adică de respingere a fumului înainte de a intra în plămâni, nu are nicio relevanță în ceea ce privește protejarea sănătății fătului.
Consumul de antioxidanți și vitamine prenatale
Efectele fumatului asupra sănătății mamei contribuie la reducerea aportului de nutrienți pentru făt, la scăderea oxigenării acestuia și la generarea de stres oxidativ care afectează sănătatea celulelor sale. Pentru a încerca să contracarați aceste fenomene, puteți crește consumul de vitamina C, care are efecte antioxidante puternice. De asemenea, este util să luați vitamine prenatale care furnizează nutrienți esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului.
Aș dori să renunț la fumat pentru a proteja bebelușul meu, cum pot face acest lucru?
Ideal ar fi să începeți sevrajul de tutun chiar înainte de a rămâne însărcinată, cu atât mai mult cu cât acest lucru facilitează concepția. Cu toate acestea, dacă sunteți deja gravidă și doriți să renunțați la fumat, este perfect posibil.
Contați pe susținerea din partea persoanelor din jurul vostru!
Susținerea emoțională este crucială pentru succesul în renunțarea la fumat, mai ales în perioada delicată a sarcinii, care poate fi asociată cu tulburări emoționale. Explicați-vă intenția partenerului dumneavoastră, copiilor, prietenilor și familiei pentru a-i implica și pentru a vă susține pe tot parcursul procesului. Nu este niciodată bine să te simți singură atunci când încerci să renunți la fumat, cu atât mai puțin când ești însărcinată.
Stabiliți un plan de acțiune clar
Pentru a facilita succesul sevrajului, este util să aveți un plan de acțiune personalizat. Pentru a vă ajuta să-l stabiliți, nu ezitați să consultați profesioniști din domeniul sănătății: farmacistul dumneavoastră, ginecologul, medicul de familie, un medic specialist în dependență, etc. Stabiliți o dată fermă pentru renunțare și notați toate mijloacele la îndemână pentru a rezista impulsului irezistibil de a aprinde o țigară.
În această perioadă crucială, este interesant să planificați activități de bunăstare pentru a înlocui obiceiurile legate de fumat, în timp ce vă răsfățați. De exemplu, puteți să vă alocați timp pentru dumneavoastră sau să încercați meditația. Dacă partenerul dumneavoastră fumează și el, poate că este momentul să încerce și el să renunțe. În cele din urmă, anticipați și încercați să evitați situațiile cu risc care pot declanșa o dorință foarte puternică de a consuma tutun.
Analizați beneficiile renunțării la fumat
Pentru a vă menține motivația, este crucial să vă concentrați asupra motivelor care vă determină să renunțați la fumat:
- reducerea riscului de complicații grave atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copil
- creșterea confortului dumneavoastră în timpul sarcinii
- îmbunătățirea capacității respiratorii și reducerea tusei
- obținerea unei piei frumoase, a unei respirații proaspete și a dinților mai albi
- recuperarea puterii financiare pentru a putea cumpăra lucruri mai frumoase pentru copil
- creșterea șanselor de a vă vedea copilul crescând
Folosiți produse de substituție pentru tutun doar ca ultimă soluție
Substituții nicotinice precum gumă de mestecat, plasturi, pastile sau inhalatoare pot ajuta să compensați lipsa de nicotine în timpul renunțării la fumat. Cu toate acestea, ele continuă să expună bebelușul la această substanță care afectează dezvoltarea țesuturilor sale cerebrale și pulmonare. Prin urmare, este mai bine să evitați utilizarea lor și să optați pentru tehnici de medicină alternativă, non-invazive și fără produse chimice, cum ar fi renunțarea la fumat cu laser.
Este vapatul în siguranță în timpul sarcinii?
Vapatul implică folosirea țigaretelor electronice care produc vapori prin încălzirea unui lichid sintetic. În cadrul unei sarcini, acest lucru ridică două probleme. Pe de o parte, cartușele pentru țigările electronice conțin o varietate de compuși chimici, în special nicotina, care este dăunătoare pentru sănătatea fătului. În plus, nu se știe exact cum reacționează aceste substanțe când sunt puternic încălzite, în special aromele artificiale. Concret, acest lucru înseamnă că e-lichidele conțin produse toxice și, prin urmare, dăunătoare pentru făt. Din acest motiv, este mai bine ca femeile însărcinate să evite să vapeze în timpul sarcinii.
Fumul altora este dăunător pentru bebelușul meu?
Fumul secundar al consumatorilor de tutun este întotdeauna dăunător pentru bebeluși, copii și, desigur, pentru fătul pe care îl purtați. Și acest lucru este valabil atât pentru propria dvs. expunere la fumul secundar, cât și pentru cel al persoanelor cu care petreceți timp. Ca întotdeauna, cu cât expunerea este mai scurtă, cu atât are mai puține efecte asupra sănătății. Cu toate acestea, este mai bine să evitați pe cât posibil zonele în care oamenii fumează și să le cereți persoanelor care vă vizitează sau la care mergeți să nu fumeze în apropierea dumneavoastră.
Pericolele fumatului după sarcină: mai bine să evitați reluarea consumului de tutun
Tabagismul pasiv al bebelușului nou-născut poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății sale și a celor din jurul său. Copiii fumătorilor au mai multe șanse de a suferi de diferite afecțiuni, cum ar fi otite, astm și infecții respiratorii. La fel ca în cazul expunerii la fumul de tutun în timpul sarcinii, bebelușii care inhalează fumul secundar al părinților lor prezintă un risc mai mare de a suferi de sindromul morții subite a sugarului. Prin urmare, este important să nu reluați fumatul după naștere sau, cel puțin, să nu fumați în zonele în care este prezent bebelușul.
Tutunul în timpul sarcinii, pe scurt...
Din mai multe motive, expunerea fătului la tutun este periculoasă pentru sănătatea acestuia. Pe scurt, o femeie însărcinată care fumează sau inhalează fumul secundar al unui fumător:
- expune copilul la numeroase substanțe toxice
- crește riscul de avort spontan și naștere prematură
- favorizează sindromul morții subite a sugarului și dezvoltarea diferitelor afecțiuni
Cu toate acestea, pentru o femeie însărcinată care fumează, nu este niciodată prea târziu să renunțe la fumat sau să reducă consumul de tutun:
- chiar și o mică reducere a numărului de țigări poate avea efecte benefice
- riscurile pentru sănătatea fătului scad încă din primele ore după renunțarea la fumat
- sănătatea dumneavoastră va fi mai bună și, prin urmare, vă veți bucura mai mult de sarcină.
Femeie însărcinată care fumează: laserOstop vă ajută să renunțați la fumat
Dacă doriți să vă opriți din fumat în timpul sarcinii, nu uitați să:
- stabiliți un plan de acțiune clar
- cereți sprijin de la cei dragi
- evitați pe cât posibil țigările electronice și produsele de substituție cu nicotină
- folosiți tehnici de renunțare blânde în consult cu obstetricianul dumneavoastră (metoda laserOstop nu este recomandată după luna a opta de sarcină)
Și chiar și după naștere, este important să mențineți un mediu fără fum pentru a proteja sănătatea bebelușului dumneavoastră.
Sunteți însărcinată și doriți să vă opriți din fumat?
De ce să nu încercați metoda laserOstop cu acordul medicului dumneavoastră sau al obstetricianului dumneavoastră? Fără durere și fără efecte secundare, această metodă a ajutat deja mii de fumători să renunțe definitiv la țigări într-o singură ședință! Așa că de ce nu și dumneavoastră? Discutați cu medicul dumneavoastră fără ezitare și faceți o programare la centrul laserOstop cel mai apropiat de dumneavoastră.