Fumatul pasiv: riscuri mari pentru sănătatea nefumătorilor

Chiar și astăzi, fumatul pasiv este o problemă de sănătate publică care afectează copiii și adulții.
fumatul pasiv risc sănătate copil adult laserostop laser anti tutun fumat pasiv

Chiar și astăzi și în ciuda sensibilizării publice semnificative, fumatul pasiv este o problemă de sănătate publică care afectează milioane de oameni. Cauzand probleme grave de sanatate atat copiilor cat si adultilor, este deosebit de periculos atunci cand are loc intr-un spatiu inchis, cum ar fi o masina sau o locuinta slab ventilata. Multe țări din lume, în special România, au adoptat legi care interzic fumatul în locuri publice, la locul de muncă sau în transportul public. Dar pentru a păstra sănătatea tuturor, atât a fumătorului, cât și a celor din jur, cel mai bine este să faceți tot posibilul pentru a renunța la fumat.

Ce este fumatul pasiv?

Intoxicație neintenționată, dar foarte reală, cu tutun

Fumatul pasiv este un fenomen care apare atunci când o persoană, fie că este fumătoare sau nefumătoare, inhalează fumul de țigară al unei persoane care fumează în mediul direct. Dacă, datorită diverselor interdicții puse în aplicare, este din ce în ce mai rar să suferiți această intoxicație involuntară în locuri publice, precum baruri, restaurante, transport public și administrații, ea rămâne importantă în contextul privat.

Care sunt riscurile fumatului pasiv?

Fumatul pasiv provoacă multe neplăceri celor care sunt expuși la acesta și poate cauza probleme grave de sănătate. Este foarte periculos pentru cei din jurul fumătorului, în special pentru copii, persoanele cu probleme respiratorii sau bătrânii. Aceștia din urmă suferă apoi toate efectele nocive ale țigărilor fără să fi ales măcar să fumeze.

Uneori este dăunător fumătorului însuși atunci când consumă tutun într-un mediu prietenos, sau mai rău, într-o cameră pentru fumători. În acest context, inhalează nu doar toxinele din propria țigară, ci și numeroasele substanțe chimice prezente în fumul secundar, mai concentrat decât cel inhalat în primul rând, de la fumătorii din jurul său la acea vreme.

Fumatul pasiv și sarcina, un caz special

În timpul sarcinii, fătul în curs de dezvoltare poate fi, de asemenea, victima otrăvirii cu tutun, care este îngrijorătoare pentru sănătatea sa. Acest lucru se poate datora consumului continuu de tutun de catre mama lui care il expune apoi la substantele toxice continute in tigara ei si care trec in sangele lui. Poate fi și rezultatul fumatului pasiv de către femeia însărcinată, dacă cineva apropiat ei fumează în mod regulat lângă ea. Din pacate, acest fenomen poate avea repercusiuni asupra cresterii bebelusului si nu este neobisnuit sa vezi copii nascuti lipsiti de nicotina in primele zile de viata, din moment ce nu isi mai primesc „doza” prin sange matern.

O garanție națională

Centrele noastre laserOstop vă garantează asistență gratuită în toată România

Practicieni la dispoziția dumneavoastră

Vă punem la dispoziție serviciul clienți 6 zile pe săptămână

Fara contraindicatie

Metoda laserOstop este un protocol personalizat care se adaptează tuturor și fără contraindicații

Discreție și confidențialitate

Centrele noastre laserOstop sunt obligate să respecte confidențialitatea tratamentelor dumneavoastră pentru a vă proteja integritatea

Pericolele fumatului pasiv pentru sănătate

Riscuri pentru sănătate pentru adulți

Inhalarea regulată a fumului eliberat de țigările unui fumător poate cauza probleme grave de sănătate celor expuși. Cu cât expunerea este mai prelungită și repetată, cu atât riscul crește. Printre inconvenientele cauzate de acest fenomen, regăsim:

  • Probleme respiratorii: substanțele chimice prezente în fumul de țigară pot provoca tuse recurentă, astm, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și o creștere a infecțiilor bronșice și ORL.
  • Boli cardiace și vasculare: la fel ca un fumător, fumatul pasiv crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare precum angina pectorală, infarct miocardic, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială.
  • Cancere: inhalarea fumului de la arderea tutunului crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar, dar și de vezică urinară, stomac, gât și alte tipuri de cancer. Prin urmare, fumatul pasiv și cancerul sunt strâns legate.
  • Diverse simptome deranjante: dureri de cap, amețeli, greață, oboseală crescută.

Riscuri pentru sănătate pentru copii și sugari

Copiii sunt deosebit de vulnerabili la efectele nocive ale tutunului, deoarece sistemul lor imunitar este încă imatur. În plus, creșterea lor rapidă necesită o mulțime de resurse care sunt apoi mai greu de mobilizat pentru organizație în lupta sa împotriva fumatului pasiv. Copiii care sunt expuși la aceasta pot prezenta tulburări de creștere, dificultăți de concentrare și de învățare precum și probleme respiratorii care nu ar fi apărut într-un alt context.

Riscuri pentru sănătate pentru bebeluși înainte de a se naște

Intoxicația cu tutun în uter, fie ca urmare a fumatului activ sau pasiv al mamei, poate avea consecințe grave asupra dezvoltării fătului. Expunerea copilului nenăscut la substanțe toxice eliberate de țigări crește riscul de avort spontan, tulburări de creștere și greutate mică la naștere. Riscul de sindrom de moarte subită a sugarului este, de asemenea, crescut în lunile de după naștere.

Probabilitatea de a dezvolta tulburări de atenție sau de comportament este, de asemenea, mai mare, la fel ca și un declin al abilităților cognitive. În sfârșit, la fel ca și în cazul adulților și copiilor, apariția problemelor respiratorii crește, chiar dacă tractul respirator nu a fost expus direct la fum. Cu toate acestea, oprirea oricărei inhalări de fum de țigară în timpul sarcinii poate reduce drastic toate aceste riscuri, dacă problemele nu au apărut încă.

Fumatul pasiv: ce spune legea în România?

În România, legile privind fumatul pasiv sunt guvernate de legislația națională și reglementările Uniunii Europene. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că informațiile noastre sunt actuale doar până în septembrie 2021, iar legile s-ar putea să se fi schimbat de atunci. Iată ce spunea legea română despre fumatul pasiv:

  • Interzicerea fumatului în locuri publice închise: România a adoptat legi care interzic fumatul în majoritatea locurilor publice interioare, inclusiv restaurante, baruri, cluburi de noapte, birouri, școli și spitale. Această interdicție a fost menită să protejeze nefumătorii de expunerea la fumul de tutun.
  • Înființarea de zone de fumat: unitățile autorizate să permită consumul de tutun ar putea înființa zone de fumat. Cu toate acestea, aceste zone trebuiau să fie clar separate de zonele pentru nefumători și echipate cu un sistem de ventilație adecvat pentru a minimiza răspândirea fumului.
  • Interzicerea fumatului la locurile de muncă: Legea a interzis, de asemenea, fumatul în locurile de muncă închise, cu excepția cazului în care există zone specifice pentru fumat.
  • Fumatul interzis în apropierea zonelor de joacă pentru copii: Legea interzice fumatul în apropierea zonelor de joacă pentru copii și a școlilor.
  • Interzicerea fumatului în transportul public: Fumatul a fost interzis în transportul public, inclusiv în autobuze, trenuri și tramvaie.

Aceste reglementări au fost menite să reducă expunerea nefumătorilor la fumul de tutun și să promoveze sănătatea publică. Cu toate acestea, pentru informații la zi cu privire la legislația actuală din România privind fumatul pasiv, vă rugăm să consultați autoritățile naționale de sănătate sau agențiile guvernamentale responsabile cu reglementarea tutunului.

Doriți să știți cum funcționează o sesiune cu laser pentru a renunța la fumat?

Așa că faceți o programare la cel mai apropiat centru laserostop.

Cum să luptăm împotriva fumatului pasiv ?

Creșterea costului țigaretelor

En Roumanie, le coût des cigarettes ne cesse d’être vu à la hausse, et ce, dans une perspective de lutte contre le tabagisme passif comme actif. La hausse des prix est due à l’instauration de taxes par le gouvernement tant pour inciter les fumeurs à arrêter de fumer que pour couvrir une partie des frais d’assurance maladie pour les pathologies directement liées à l’intoxication tabagique. Cette mesure, en parallèle des programmes de sensibilisation à l’arrêt du tabac, a permis de réduire efficacement le nombre de fumeurs français.

Campaniile de conștientizare împotriva tutunului

Lupta împotriva fumatului trece în mare parte prin sensibilizarea publicului cu privire la efectele nocive ale tutunului. Elaborate în acest scop, campaniile de conștientizare împotriva fumatului pot include reclame televizate, afișe în locurile publice, programe educaționale în școli sau intervenții în spațiile publice și alte inițiative similare. Acestea sunt în general finanțate de autoritățile publice și de organizațiile non-profit de combatere a fumatului.

De mai mulți ani, în luna noiembrie, campania „Luna fără tutun” cunoaște un succes notabil. Ideea aici este să se renunțe la fumat timp de o lună pentru a se angaja într-un proces de schimbare, în timp ce se constată beneficiile renunțării la fumat. Îndrumarea regulată joacă un rol important în acest proces. Pe tot parcursul lunii fără tutun, profesioniștii din domeniul sănătății și al combaterii fumatului organizează activități de susținere, cursuri de formare și întâlniri diverse. Mulți foști fumători au început procesul de renunțare la fumat în această ocazie și au rămas abstinenți ulterior.

Pentru a combate fumatul pasiv, cea mai bună modalitate este să încetezi să fumezi!

Găsirea motivației în interiorul tău pentru a începe renunțarea la fumat

Renunțarea la fumat poate fi dificilă, mai ales când ați început să fumați de mult timp. Cu toate acestea, este o decizie crucială pentru îmbunătățirea sănătății dumneavoastră și a celor din jur, precum și pentru a vă redobândi o calitate mai bună a vieții și a vă crește puterea de cumpărare. Pentru a vă întări hotărârea, puteți folosi câteva sfaturi:

  1. Enumerați diferitele beneficii ale renunțării la fumat: beneficii pentru sănătate, respirație mai sănătoasă, piele și păr mai frumos, economii financiare, protecția celor dragi de fumatul pasiv, etc.

  2. Stabiliți-vă obiective clare și realiste: în loc să vă gândiți să renunțați brusc, puteți încerca o renunțare treptată. Sau, dimpotrivă, puteți face inversul dacă vă este mai dificil să mențineți o consumare redusă de tutun decât să opriți complet.

  3. Discutați despre proiectul dumneavoastră cu familia și prietenii dumneavoastră, solicitându-le ajutorul și sprijinul. Puteți, de asemenea, să vă alăturați grupurilor de suport care adună persoane în aceeași situație ca dumneavoastră.

  4. Luați în considerare activități care vă vor ajuta să gândiți mai puțin la țigări, preferabil activități care aduc beneficii pentru sănătatea fizică și psihologică, cum ar fi sportul sau meditația.

  5. Nu uitați că recăderile sunt posibile, dar este de asemenea posibil să vă reveniți și să începeți din nou procesul de renunțare, uneori învățând lucruri noi despre voi înșivă. În viață, poți cădea și poți să te ridici!

  6. Apreciți fiecare progres. De exemplu, oferiți-vă o recompensă (restaurant, cadou sau altceva) atunci când ați reușit să nu fumați timp de o săptămână, o lună, un trimestru, etc.

Metoda laserOstop pentru a renunța la fumat cu o mai mare liniște!

Ce este metoda laserOstop?

LaserOstop este o metodă de renunțare la fumat fără medicamente sau substanțe chimice, care folosește un laser care funcționează prin fotobiomodulație. Este o tehnică folosită de peste treizeci de ani, avantajul său fiind că este eficientă, non-invazivă și perfect nedureroasă. Aceasta permite să renunțați la fumat ușor, fără creștere în greutate, fără tulburări de dispoziție și fără efecte secundare.

Pentru aceasta, practicianul laserOstop stimulează diferite puncte reflexe situate pe pavilionul urechii pentru a acționa asupra zonelor sistemului nervos care guvernează dependența de tutun în general și de nicotină în special. Această tehnică permite să elimine cauzele fizice ale dependenței și acționează și asupra alterării simțului olfactiv și gustativ adesea prezentă la fumător. Astfel, aceasta influențează principalele mecanisme la originea eșecurilor frecvent constatate în încercările de renunțare la fumat.

O metodă eficientă, chiar și în cazul persoanelor care au avut deja o recădere

Metoda laserOstop este potrivită pentru toate persoanele care doresc să renunțe la fumat, inclusiv pentru cele care au încercat deja renunțarea la fumat fără succes și au avut o recădere. Acest laser anti-tutun eficient oferă o acțiune țintită și necesită doar o singură ședință de o oră pentru a-și atinge obiectivul. Rata de succes a acestei metode, furnizată în centrele specializate laserOstop, este foarte mare la un an după tratamentul inițial. Și dacă, în ciuda tuturor, aveți o recădere în decurs de 12 luni, veți putea beneficia de o nouă ședință gratuită pentru a vă întoarce pe calea cea bună. Sute de mii de fumători din Europa au reușit să renunțe cu succes și fără suferință la fumat datorită metodei laserOstop. Ei vă așteaptă să li se alăture!

Nu mai fumați acum! ​

Fă o programare online la cel mai apropiat centru laser anti tutun laserOstop!

Distribuie acest articol

Faceți o programare

Nu mai fumați acum! ​

Fă o programare online la cel mai apropiat centru laser anti tutun laserOstop!

Renunțările la fumat efectuate din 2021
+ 0
Peste 100 de centre în România și în toată Europa
+ 0
Opiniile clienților noștri confirmă eficiența noastră
+ 0

Centre noi

Articole recente