De la sfârșitul anului 2019, întreaga lume a fost angajată într-o luptă acerbă împotriva pandemiei de Covid-19, ale cărei simptome principale sunt concentrate în sistemul respirator. Deja afectați de consumul de tutun, plămânii fumătorilor par așadar expuși în mod deosebit acestei boli. Totuși, studiile au sugerat că nicotina i-ar proteja împotriva formelor severe de Covid. Ce este de fapt? Facem un bilanț al legăturilor dintre fumat și Covid.
Covid-19 și fumatul: țigările reduc riscul de contaminare?
Studii clinice uimitoare
Confruntate cu progresia rapidă a pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2 (sau Covid-19) în timpul iernii 2019/2020, multe echipe științifice au analizat factorii care ar putea predispune sau, dimpotrivă, să protejeze pe toată lumea împotriva virusul. Mulți dintre ei au fost așadar interesați în mod natural de legăturile dintre fumat și Covid-19. Unele studii au arătat apoi în mod surprinzător că, în rândul fumătorilor examinați, rata serologiei pozitive a fost mai mică decât cea a populației generale. Prin urmare, aceasta ar însemna că nicotina ar avea un posibil efect protector împotriva acestui coronavirus. Dar a fost validată această ipoteză de atunci?
O ipoteză greu de confirmat
Dacă, având în vedere numeroasele patologii cauzate de fumat, fumatul pare de puțină relevanță pentru a evita contractarea Covid-19, relațiile dintre nicotină și virus sunt totuși studiate îndeaproape. Pentru moment, potențiala acțiune protectoare a nicotinei este doar o cale de cercetare printre altele și nu există nimic care să confirme existența acesteia.
Diverși factori pun sub semnul întrebării concluziile trase în timpul primelor studii. Unii dintre ei au urmat un protocol care este dezbătut, fie în ceea ce privește selecția eșantioanelor de populație alese, fie în ceea ce privește colectarea și interpretarea datelor. Diverse prejudecăți ar fi putut influența rezultatele, în special datele neluate în considerare, precum prezența sau absența comorbidităților, modul în care persoana caută îngrijire și își percepe propria sănătate, sensibilitatea testelor de screening etc. Unele studii au fost chiar nepublicate de atunci.
Tutun și Covid 19: există mai multe riscuri pentru fumători?
Cifre edificatoare date de OMS
Potrivit cifrelor OMS, fumătorii au un risc suplimentar de 40 până la 50% de a dezvolta o formă severă de Covid-19. Aceasta înseamnă că, în cazul contaminării cu Covid, este mai probabil ca un nefumător să fie internat, plasat pe ventilație mecanică, internat la terapie intensivă sau chiar să moară. Un studiu a arătat chiar că riscul de îmbolnăvire gravă la fumători ar putea fi crescut cu 80%.
O garanție națională
Centrele noastre laserOstop vă garantează asistență gratuită în toată România
Practicieni la dispoziția dumneavoastră
Vă punem la dispoziție serviciul clienți 6 zile pe săptămână
Fara contraindicatie
Metoda laserOstop este un protocol personalizat care se adaptează tuturor și fără contraindicații
Discreție și confidențialitate
Centrele noastre laserOstop sunt obligate să respecte confidențialitatea tratamentelor dumneavoastră pentru a vă proteja integritatea
Tutun, un criminal recunoscut
Nu trebuie să uităm că în fiecare an în România, tutunul este responsabil pentru aproximativ 45.000 de decese. Este chiar cauza principală a mortalității care poate fi prevenită. Și aceste cifre erau deja foarte reale înainte să ne lovească pandemia de Covid. Deosebit de nocivă pentru sănătate, o țigară conține peste 4000 de substanțe nocive care pot provoca numeroase afecțiuni cardio-respiratorii: bronșită, infecții recurente, cancere, hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă etc. Atâtea comorbidități care pot influența prognosticul vital în cazul Covid.
Acțiunile fumătorului promovează răspândirea virusului
Obiceiurile și gesturile legate de consumul de tutun pot, la rândul lor, să favorizeze circulația virusurilor și contaminarea fumătorilor. Acesta din urmă are, de exemplu, mai multe șanse să-și manipuleze masca și mai des își duce mâinile la gură. De asemenea, schimbă mai mulți germeni cu cei din jur împrumutându-și bricheta sau pachetul de țigări. Celebra tuse a fumătorului este, la rândul său, susceptibilă de a răspândi viruși și bacterii în mediul consumatorului de tutun.
Lupta împotriva formelor grave de Covid-19 renunțând la fumat
Înțelegi, tutunul și covid19 nu merg bine împreună. Cel mai bine este să te lași de fumat pentru a minimiza riscul de a contracta virusul și de a suferi forme severe ale bolii pe care le provoacă. Renunțarea la fumat este probabil cel mai benefic lucru pe care îl poți face pentru corpul tău.
Pentru a renunța rapid la fumat, fără durere sau creștere în greutate, puteți opta pentru metoda noastră revoluționară LaserOstop® eficientă într-o singură ședință de o oră. Nedureroasă și fără constrângeri, se bazează pe fotobiomodulație pentru a reduce dorința de a fuma. Din 2020, ea a ajutat peste 300.000 de fumători să renunțe la fumat și de atunci alți mii i-au urmărit.
Sunteți îngrijorat de impactul fumatului asupra sănătății dumneavoastră în cazul Covid-19? Nu ezitați să ne vizitați într-unul dintre centrele specializate laserOstop® din România.