Renunțarea la fumat provoacă cancer: nu credeți acest zvon!

Nu renunțarea la fumat nu provoacă cancer!
Renunțarea la fumat provoacă cancer laserostop
Toată lumea știe că consumul regulat de tutun este principalul factor de risc pentru dezvoltarea cancerului pulmonar și este implicat în multe alte tipuri de cancer. Dar renunțarea la fumat previne cu adevărat această patologie? Unii oameni vă pot spune chiar că renunțarea la fumat provoacă cancer. Ce este de fapt? Facem un bilanț al legăturilor dintre tutun, renunțarea la fumat și riscul de cancer.

Fumatul și cancerul: o observație tulburătoare

Cancer de plamani

Cu mult înaintea altor factori care contribuie, tutunul este cauza principală a cancerului pulmonar. 90% dintre cancerele pulmonare rezultă din fumatul regulat, în special în rândul femeilor. Bogat în componente toxice cu multe efecte nocive, fumul de țigară este foarte iritant pentru bronhii care apoi produc mucus pentru a se proteja.
Pentru a curăța plămânii, organismul declanșează reflexul tusei. Cu toate acestea, tusea este, de asemenea, un factor de iritație bronșică. Inflamația permanentă a celulelor bronșice perturbă reînnoirea lor normală. În timp, noile celule produse sunt de calitate inferioară și se pot dovedi a fi canceroase.

Alte tipuri de cancer

Fumatul regulat de țigări industriale sau rulate nu este doar cauza cancerului pulmonar. Alte tipuri de cancer sunt, de asemenea, atribuite consumului de tutun, chiar dacă nu este neapărat cauza principală, în special:

  • cancere ORL, cum ar fi cancerul bucal, sinusurilor, gâtului sau laringelui,
  • cancerele digestive, cum ar fi cancerul de esofag, stomac, ficat, pancreas, colon,
  • cancere ale tractului urinar, cum ar fi cancerul de vezică urinară sau de rinichi,
  • cancer de piele,
  • cancer de sân, uter sau vulve,
  • unele forme de leucemie.

Renunțarea la fumat este o modalitate bună de a vă păstra sănătatea la toate nivelurile, și nu doar la nivel respirator, deși efectele asupra plămânilor sunt cele mai rapid vizibile atunci când renunțați la fumat.

Ce se întâmplă cu organismul după renunțarea la fumat?

O detoxifiere binemeritata

Principala problemă cauzată de consumul de tutun este expunerea la peste 4000 de substanțe nocive eliberate la arderea unei țigarete, indiferent dacă are sau nu filtru. A stinge „ultima țigară” și a nu mai aprinde alta pune capăt poluării necontenite pe care o suferă corpurile fumătorilor.

O garanție națională

Centrele noastre laserOstop vă garantează asistență gratuită în toată România

Practicieni la dispoziția dumneavoastră

Vă punem la dispoziție serviciul clienți 6 zile pe săptămână

Fara contraindicatie

Metoda laserOstop este un protocol personalizat care se adaptează tuturor și fără contraindicații

Discreție și confidențialitate

Centrele noastre laserOstop sunt obligate să respecte confidențialitatea tratamentelor dumneavoastră pentru a vă proteja integritatea

Revenirea la normal pentru toate organele

Încă din primele ore după renunțare, nivelurile de nicotină și monoxid de carbon din sânge scad semnificativ, permițând oxigenului să circule mai liber în diferitele celule ale corpului uman. În același timp, plămânii încep să se curețe și să evacueze toate substanțele nocive și mucusul care îi înfundă. Incetul cu incetul, intregul aparat cardiorespirator isi reface eficienta si celulele alterate de consumul repetat de tutun se reinnoiesc.

Cu toate acestea, este nevoie în medie de 10 ani pentru ca un fost fumător să-și recapete o sănătate comparabilă cu cea a unui nefumător care nu s-a atins niciodată de o țigară. Această întârziere relativ lungă îi face pe unii oameni să creadă că renunțarea la fumat nu previne cancerul, sau chiar mai rău, l-ar provoca. Să facem un bilanț al acestui zvon.

Este posibil ca renunțarea la fumat să provoace cancer?​

Pe internet sau în cei din jur, s-ar putea să găsești mărturii de la persoane care au dezvoltat cancer în ciuda faptului că s-au lăsat de fumat și care sunt convinși că tocmai renuntarea la fumat este cauza. Să fim foarte clari: nu, renunțarea la fumat nu provoacă cancer pulmonar sau orice alt tip de cancer de altfel.

Totuși, după cum am văzut, organismul are nevoie de un anumit timp pentru a repara toate daunele cauzate de țigări și durează între 5 și 15 ani pentru ca acesta să revină la o stare de fitness apropiată de ceea ce ar fi fost fără. În acest interval de timp, există riscul de a dezvolta cancer legat de fumat. Dar este evident că acest lucru se datorează intoxicației cu substanțele nocive ale fumului de țigară și nu opririi acesteia.

Cât de mult renuntarea la fumat reduce riscul de cancer?

Decizia de a renunța la fumat este întotdeauna o idee bună pentru a vă păstra sănătatea și pentru a reduce foarte mult șansele de a dezvolta cancer pulmonar sau de alt tip. Din păcate, nu este suficient să nu mai pufăi o țigară pentru ca această posibilitate să redevină zero peste noapte. Celulele precanceroase pot fi deja prezente în organism și sunt susceptibile să se transforme în leziuni canceroase în ciuda retragerii.

Cu toate acestea, renunțarea la fumat reduce șansele ca celulele malformate să se transforme în cancer, în special la nivelul plămânilor. Când renunți la fumat, celulele noi se restabili treptat în plămâni și îi ajută să îi protejeze împotriva acestei patologii frecvente în rândul fumătorilor. Cu cât ai fumat mai mult, cu atât este mai mic riscul de cancer, deși acesta rămâne mai mare decât la nefumători.

Renunțarea la fumat este esențială chiar și în cazul unui cancer diagnosticat

Primirea unui diagnostic de cancer in urma unui consult medical nu inseamna ca nu are rost sa te lasi de fumat. Dimpotrivă, este probabil ultimul avertisment pe care îl primește un fumător înainte de a fi prea târziu! Fumatul poate, printre altele, să crească efectele secundare ale anumitor tratamente pentru cancer și să crească rata mortalității pacienților cu cancer. O persoană cu cancer pulmonar are mai multe șanse de a supraviețui dacă a renunțat la fumat, chiar dacă este recent.

Niciodată nu este prea târziu să te lași de fumat!​

Ce ai de câștigat

După cum am văzut în acest articol, renunțarea la fumat este unul dintre cele mai puternice mijloace de prevenire a tuturor tipurilor de cancer. În niciun caz, renunțarea la fumat nu poate fi cauza unor noi leziuni canceroase. Indiferent dacă sunteți pur și simplu îngrijorat de sănătatea dumneavoastră sau dacă rezultatele testelor de laborator dezvăluie o patologie gravă, aveți întotdeauna timp să vă lăsați de fumat. Indiferent de vârsta ta sau de durata intoxicației cu tutun, înțărcarea va opri degenerarea celulelor și va sprijini formarea de noi celule sănătoase.

Metoda laserOstop® pentru a recăpăta sănătatea fierului

Pentru a vă ajuta să renunțați la fumat, luați în considerare metoda noastră laserOstop®, un laser anti-fumat care se bazează pe principiile auriculoterapiei pentru a reduce nevoia de nicotină. Ultra-eficientă, această tehnologie, care necesită doar o sesiune de o oră pentru a oferi rezultate concludente, este una dintre cele mai bune modalități de a-ți readuce corpul în formă maximă și de a scăpa de compușii toxici ai țigărilor. Puteți beneficia de acest tratament revoluționar într-unul dintre numeroasele noastre centre specializate pentru renunțarea la fumat din România

Nu mai fumați acum! ​

Fă o programare online la cel mai apropiat centru laser anti tutun laserOstop!

Distribuie acest articol

Faceți o programare

Nu mai fumați acum! ​

Fă o programare online la cel mai apropiat centru laser anti tutun laserOstop!

Renunțările la fumat efectuate din 2021
+ 0
Peste 100 de centre în România și în toată Europa
+ 0
Opiniile clienților noștri confirmă eficiența noastră
+ 0

Centre noi

Articole recente