Când renunți la fumat, pofta poate fi o adevărată capcană și îi face pe mulți fumători să recidiveze în fiecare an. Dar ce este acest fenomen? Cu ce se datorează? Cum să nu mai suferi de ea? LaserOstop vă oferă toate sfaturile care funcționează pentru a lupta împotriva îndemnurilor insurmontabile de a fuma și a pune capăt definitiv țigărilor!
Ce este pofta de tutun?
Definiția poftei
Cuvântul poftă este un anglicism care provine de la verbul „a tânji” pe care îl folosim pentru a vorbi despre o nevoie puternică de a face sau de a obține ceva. În contextul consumului de tutun, pofta se referă la o dorință semnificativă, dar mai ales irezistibilă, de a fuma. Este vorba despre acel moment special în care ți-ai putea întoarce toată casa cu susul în jos pentru a găsi chiar și o jumătate de țigară. Tot el este cel care îi împinge pe niște fumători să parcurgă zeci de kilometri într-o duminică pentru a găsi un magazin de tutun deschis când nu mai au pachete pe stoc. După cum puteți vedea, este foarte dificil să lupți împotriva acestor îndemnuri convingătoare.
Un adevărat factor de recădere
Pofta este prezentă în toate dependențele și se dovedește a fi o frână, dar mai ales un factor frecvent de recădere la persoanele care doresc să se înțărce. Pentru că, din păcate, pofta nu se oprește atunci când încetezi să consumi droguri. Poate dura chiar o perioadă relativ lungă de timp. Toți fumătorii și foștii fumători îl experimentează, chiar și atunci când nu-i cunosc numele! Pentru consumatorii obișnuiți de tutun, soluția este simplă: doar aprindeți o țigară pentru ca aceasta să se disipeze. Dar, atunci când te-ai angajat într-un proces de renunțare la fumat, se dovedește a fi mai complicat.
Mecanismele poftei
Nicotina este o substanță psihoactivă. Aceasta înseamnă că acționează asupra creierului și modifică funcționarea circuitelor neuronale, împingându-l pe fumător să aibă nevoie în mod constant de doza sa de nicotină. Acest lucru explică parțial acest simptom. Dar, există și un alt aspect care stă la baza acestuia. Fumând întotdeauna în circumstanțe similare, se instalează o formă de condiționare. Când te oprești de fumat, consumul încetează, dar situațiile în care a avut loc continuă. În aceste contexte particulare pot apărea dorințe ireprimabile.
Ce declanșează pofta de fumat?
Această dorință de a fuma se datorează dependenței fizice și psihologice de tutun, dar la originea sa se află în principal factorii de mediu și psihologici.
O garanție națională
Centrele noastre laserOstop vă garantează asistență gratuită în toată România
Practicieni la dispoziția dumneavoastră
Vă punem la dispoziție serviciul clienți 6 zile pe săptămână
Fara contraindicatie
Metoda laserOstop este un protocol personalizat care se adaptează tuturor și fără contraindicații
Discreție și confidențialitate
Centrele noastre laserOstop sunt obligate să respecte confidențialitatea tratamentelor dumneavoastră pentru a vă proteja integritatea
Dependenta fizica
Când nu ai fumat de câteva ore sau în primele etape ale sevrajului, lipsa nicotinei poate fi responsabilă pentru o dorință dificilă de a fumat. Atunci este suficient să-l oferi organismului pentru a rezolva problema. Însă, în timpul renunțării la fumat, îți vei da repede seama că utilizarea înlocuitorilor de nicotină nu este suficientă pentru a pune capăt acestui fenomen, care de multe ori durează cu mult dincolo de faza de sevraj fizic.
Factori contributivi psihologici și de mediu
Fumatul este strâns legat de stilul tău de viață, de emoțiile tale și de mediul din jurul tău. Orice situație susceptibilă să vă aducă aminte de momentele bune, dar și de momentele proaste petrecute cu țigări poate, așadar, să provoace poftă. Dintre factorii care favorizează o dorință incontrolabilă de a fuma, putem aminti, printre altele, faptul că:
- regăsește-te într-un context în care obișnuiai să aprinzi sistematic o țigară (în timp ce beai cafea, într-o pauză de la serviciu, când ieșeai cu prietenii, la trezire etc.),
- freacă-te cu fumătorii sau inhalează-le fumul de țigară,
- experimentați o situație de stres, anxietate, depresie,
- mergi intr-un loc unde fumezi de obicei (bar, discoteca, la niste prieteni sau chiar acasa).
Poți depăși pofta de tutun fără a întinde mâna după o țigară?
Prin definiție, pofta este intensă, dar este extrem de scurtă. În medie, dorința de a fuma durează doar 3 până la 5 minute. După acest timp, scade și apoi dispare. Prin urmare, este pe deplin posibil să depășiți această dorință fără a ceda nevoii irezistibile de a fuma, dar vă va cere să depuneți un efort pentru a face acest lucru. Evident, astfel de sentimente puternice nu se pot risipi dacă te concentrezi asupra lor.
Depășirea poftelor la începutul renunțării la fumat
La începutul renunțării la fumat, dorința de a fuma poate fi legată de lipsa fizică de nicotină. Cu toate acestea, puteți acționa asupra acestui aspect al dependenței luând un înlocuitor de nicotină. În mod ideal, cel mai bine este să utilizați un dispozitiv cu eliberare în timp, cum ar fi plasturele, sau să consumați gumă în mod regulat pentru a preveni pofta de nicotină.
Ce să faci în toate cazurile
Fie că te-ai lăsat de fumat recent, în urmă cu câteva luni sau chiar în urmă cu câțiva ani, principala strategie de pus în aplicare pentru a depăși dorința de a fumat este să părăsești situația care a provocat-o. Atunci va trebui să-ți ocupi mintea ca să nu te mai gândești la asta.
Puteți, de exemplu, să vă concentrați mai mult asupra activității dvs. curente sau să faceți ceva ce intenționați să faceți mai târziu. De asemenea, puteți planifica o strategie gata de utilizare, special concepută pentru aceste vremuri. Acesta este ceea ce recomandă practicienii specializați în terapii cognitive și comportamentale (CBT). În acest caz, poți alege, de exemplu, să te speli pe dinți sau să faci o mică ședință de meditație de fiecare dată când te găsești în această situație delicată.
În orice caz, dacă faci ceea ce este necesar, nevoia de a fuma va fi doar o amintire în mai puțin de cincisprezece minute.
Cum să încetezi pofta pe termen lung?
Îți amintești ce te-a determinat să te lași de fumat?
Pentru a pune capăt definitiv acestui fenomen foarte incomod, este important să vă amintiți de ce ați vrut să renunțați la fumat. Desigur, probabil că ați făcut-o cu prioritate pentru a evita problemele de sănătate sau pentru a contribui la rezolvarea acestora. Dar, în contextul unei pofte, ceea ce funcționează cel mai bine este să te gândești la un beneficiu imediat din retragere. De exemplu, faptul că nu mai ai respirație urât mirositoare, că copiii tăi nu te mai învinuiesc că miroase a țigări, dar și că nu îi mai expui la fumuri toxice.
Elimina orice te face sa vrei sa fumezi
În mod ideal, ar trebui să schimbați obiceiurile care vă fac cel mai adesea să doriți să fumați. Unele vor fi probabil greu de modificat, dar cu siguranță veți găsi cazare pentru multe dintre ele. Puteți, de exemplu, să alegeți să vă beți cafeaua într-o altă cameră sau alt bar sau chiar să treceți la ceai în loc de cafea. De asemenea, amintiți-vă să vă luați pauzele în timpul orelor de lucru într-un loc diferit și să eliminați pe cât posibil situațiile care generează stres și anxietate. Încetul cu încetul, te vei desprinde de vechile obiceiuri și vei fi mai puțin tentat să fumezi.
De asemenea, asigurați-vă că scăpați de orice ar putea să vă amintească de țigări sau să ușureze fumatul. Aruncați sau donați pachete de țigări noi sau deschise. Ascunde scrumiera la vedere. Puneți brichetele libere etc.
Medicamente care pot ajuta... sau nu!
Există medicamente care pot ajuta la combaterea nevoii de a fuma. Din păcate, asta înseamnă că înlocuiți o dependență cu utilizarea de tratamente medicamentoase, ceea ce nu este ideal. Cel mai bun lucru este să găsești resursele din tine pentru a-ți controla poftele. Dar asta nu înseamnă că nu poți primi ajutor! Specialistul dumneavoastră în renunțare fără substitut laserOstop vă oferă o soluție eficientă, simplă, rapidă și mai presus de toate fără efecte secundare pentru a renunța la fumat și a depăși mai ușor aceste pofte.
laserOstop, a spune opri pofta
Datorită unui laser de densitate scăzută care funcționează prin fotobiomodulație, laserOstop acționează direct asupra punctelor reflexe care provoacă nevoia de a fuma. Vă permite să renunțați la fumat fără a suferi și fără a utiliza substanțe chimice. Cu o rată de succes excepțională la un an de la tratamentul inițial, această metodă a atras deja zeci de mii de fumători, sau mai degrabă foști fumători!
Neinvaziv, nedureros, sigur și nu declanșează mecanisme de compensare, laserul de oprire a tutunului laserOstop este eficient într-o singură ședință. Această tehnică funcționează pentru toate persoanele care doresc să-și pună capăt dependenței de tutun, inclusiv fumătorii de lungă durată. Poti beneficia de ea, in Romania, in centrele tale specializate laserOstop pentru renuntarea la fumat.